Σεμινάριο Μουσικοκινητικής: «Διδακτικές προσεγγίσεις του μουσικού αυτοσχεδιασμού στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση»

(δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις)

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Διδάσκεται ο μουσικός αυτοσχεδιασμός; Με ποιους τρόπους μπορούμε να τον προσεγγίζουμε, χωρίς να παρεμβαίνουμε με τυποποιημένες ασκήσεις και κανόνες, χωρίς να αλλοιώνουμε την προσωπική μουσική δημιουργία;

Στο σεμινάριο αυτό θα φανεί πώς το συνεργατικό περιβάλλον της σχολικής ομάδας μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύφορο για τις διαδικασίες της εμπειρίας και της συστηματικής εξάσκησης στον αυτοσχεδιασμό.

Με όχημα τη βιωματική μάθηση, θα προσεγγίσουμε πρακτικές διδασκαλίας του αυτοσχεδιασμού, εφαρμόζοντας ποικίλες δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τον προσωπικό τρόπο έκφρασης, την αυτονομία, την ελευθερία, αλλά και τη συνεργατικότητα. Μέσα από την διαδικασία του ελεύθερου μουσικού πειραματισμού, την καθοδηγούμενη εξερεύνηση και τις ομαδικές εργασίες, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν στην αυτοσχεδιαστική χρήση του λόγου, της μουσικής και της κίνησης. Θα ανακαλύψουν τις δημιουργικές πτυχές του εαυτού τους παίζοντας μουσική ομαδικά και αυτοσχεδιάζοντας σαν μία πράξη φυσιολογική.

Από μια παιδαγωγική οπτική γωνία, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν κριτήρια σχεδιασμού των δραστηριοτήτων μουσικού αυτοσχεδιασμού, εφαρμόζοντας και αναλύοντας ένα εύρος δράσεων το οποίο εξυπηρετεί τους κυριότερους στόχους της μουσικής εκπαίδευσης, όπως: τα ομαδικά παιχνίδια έκφρασης, την εξοικείωση με το ρυθμό και τη μελωδία, την έννοια της μουσικής δομής και της μουσικής φρασεολογίας. Το υλικό του σεμιναρίου μπορεί να αξιοποιηθεί σε ευέλικτα πλαίσια διδασκαλίας όπως στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την μουσική στην κοινότητα, αλλά και σε ομάδες ενηλίκων που στοχεύουν στη δημιουργική μουσική τους έκφραση.  

 

ΣΤΟΧΟΙ του ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

  • Προσωπική καλλιέργεια και εξοικείωση με την εμπειρία του αυτοσχεδιασμού
  • Πρακτικές διδασκαλίας του αυτοσχεδιασμού
  • Πειραματισμός μέσω της φωνής, του σώματος και των μουσικών οργάνων  
  • Εξερεύνηση των μουσικών φράσεων μέσα από αυτοσχεδιαστικές δοκιμές
  • Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της επίλυσης καταστάσεων προβληματισμού
  • Προσαρμοστική ευελιξία στο σχεδιασμό του υλικού και ως προς την αξιοποίηση μιας ιδέας που προκύπτει από την ομάδα
  • Ανατροφοδότηση και αναστοχασμός πάνω στη μεθοδολογία του μουσικού αυτοσχεδιασμού

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, θεατρολόγους, εμψυχωτές θεατρικής δράσης, καθηγητές μουσικής, διδάσκοντες αισθητικής αγωγής κτλ.

Εισηγήτρια: Κατερίνα Αδαμοπούλου (μουσικός – μουσικοπαιδαγωγός)

Η Κατερίνα Αδαμοπούλου είναι μουσικός, μουσικοπαιδαγωγός και υποψήφια διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C.). Κατέχει Katerina Adamopoulou_Anima Eduμεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Music Business Management από το Westminster University του Λονδίνου και είναι απόφοιτος του τριετή μετεκπαιδευτικού κύκλου σπουδών στη Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff από τη σχολή Μωραΐτη με ειδίκευση στο μουσικό αυτοσχεδιασμό στην εκπαίδευση. Είναι απόφοιτος της σχολής JazzArt όπου σπούδασε τζαζ τραγούδι, πιάνο, αυτοσχεδιασμό, αρμονία και ατελιέ με τους Σύλβιο Σύρρο και Σπύρο Μάνεση. Κατέχει πτυχίο κλασικού πιάνου με Άριστα Παμψηφεί από το Εθνικό Ωδείο, δίπλωμα πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο με δασκάλα την Christine Tokatlian και πτυχίο Αρμονίας με δάσκαλο τον Τάσο Ξηράκη. Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor από το Deree College στο Business Administration (BSc.), με ειδίκευση στο Marketing Communication. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων μουσικοκινητικής αγωγής, body music και tap dance με τους Sheila Jordan, Jay Clayton, Θάνο Δασκαλόπουλο, Keith Terry, Roxanne Butterfly, Max Pollak, Simone Mongelli, Pedro Consorte κ.α. Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε επιστημονικά συνέδρια σε θέματα που αφορούν τη μουσική εκπαίδευση και έχει διδάξει εργαστήρια μουσικοκινητικής αγωγής και τζαζ αυτοσχεδιασμού σε ενήλικες στη σχολή Ματέυ, ΑΝΙΜΑ, και στο Deree College. Είναι μέλος της International Society for Music Education (I.S.M.E.), της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) και του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής C.Orff (Ε.Σ.Μ.Α.) Από το 2010 διδάσκει πιάνο (ABRSM) και από το 2014 εργάζεται ως δασκάλα μουσικής στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε Ωδεία και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

→ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: Αναμένεται

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

ΤΟΠΟΣ:  ΑΝΙΜΑ (Ευελπίδων 29, Πεδίο Άρεως, Αθήνα)

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

 

Για πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ